NoCo (4)

Erzurum kökenli, Fransız bir Ermeni olan felsefe adamı ve siyaset bilimci Michel Marian ile "Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog" a Dair Söyleşiden alınmış bir kısmı alıntılıyorum. Bir+Bir'in Haziran-Temmuz 2010 sayısından...

- Başta ABD olmak üzere bazı ülkeler parlamentolarında soykırımı resmi olarak tanıdıklarını ilan etti. Hatta Fransa Millet Meclisi, Ermeni soykırımının inkarını yasaklayan, henüz yürürlüğe girmemiş bir yasa çıkardı. Bu girişimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ortada iki farklı tip yasa var. Soykırımı tanıyan ve dolaylı olarak da Türkiye'den aynı şeyi yapmasını isteyen parlamento kararlarını olumlu buluyorum. Bence bu zorunlu ve Türkiye'nin içinden gelen baskı yeterli olmadığı sürece dışarıdan böyle bir baskı geleceğini göstermek adına işlevi koruyan bir girişim. Buna karşılık, soykırımın inkarını cezalandırmayı öngören yasalara kesinlikle karşıyım. Ermenilerin bütün zayıflıklarına rağmen, başardıkları şey, başlarına gelen felaketi evrensel tarihe dahil edebilmeleri oldu. Bunu acılarını haykırarak başardılar. Bu, aynı zamanda bu çağrının üzerine tarihçilerin konuyla ilgilenmesiyle oldu. Dolayısıyla, karşı çıkmanın yasaklanması tamamen demokratik ve özgürce elde edilen bu başarının meşruiyetini de zedeler. Buna başta siyasi ve felsefi sebeplerle karşıyım.

Yorumlar

  1. Adamların arkasında duran kitaplığa da hasta olduğumu belirtmeden geçmeyeyim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haydi Abbas Vakit Tamam Pilates Diyordun İşte Oldu Reklam!

EŞKİ