Yaşasın Yemek Yemek!

İşyerimin İzmir-Kemeraltı civarlarında olması nedeniyle "esnaf lokantası" kültürüm oldukça gelişti. Eee dile kolay 3 yıldır "esnaf"ın cirit attığı bölgedeyim; düşünüyorum da az bile öğrenmişim.

Bu akşamki konuk esnaf lokantam "Azcı"! Aslında "Azcı"nın bir başka adı var elbet ama tabelada yazan ismiyle sorsanız kimse bilmez. Çünkü orası herkes için "Azcı"dır.

"Azcı" da her şeyin azı söylenir. Çünkü diğer lokantalara inat, adamların azı bile; diğer tarafların tam porsiyonundan fazladır.

Burada mutlaka tadılması gereken şey balık çorbasıdır. Bu öyle bildiğiniz çin işi, japon işi bir balık çorbası değil; basbayağı Anadolu'nun bağrından kopup gelmiş gibi duran bir nev'i aştır. Benim babam Van'lı. Van'da ayranaşı vardır mesela... Bu balık çorbası denen şeyin adı da balıkaşı olabilirmiş bence :) İçinde yok yok! Yalnız olur da yolunuz düşerse ve hassasiyeti sinir bozan bir mide sahibiyseniz (benim gibi) sakın ha sakın çorbanızın üzerine yağ döktürmeyin. Aksi takdirde gününüzün devamını zulme dönüşebilir, bana küfürler saydırabilirsiniz. Ha zaten Azcı'nın en tipik özelliklerinden biri de yemeklerdeki bol yağdır. Her ne hikmetse kaç kere kıvranmışlığım olmasına rağmen her yeni seferde hiç düşünmeden yine Azcı'ya giderim.

Azcı'nın bir başka özelliği de fiyatlarıdır. Koca bir tabak balık çorbasını 5.50 TL'ye, sebze yemeklerini 4.50-TL'ye yiyebilirsiniz.

Esas enteresan mesele şu ki Azcı'nın önünde her öğleden sonra bildiğiniz kuyruk olur. Bu durum bölgedeki turistlerin ve yurdum insanının fazlaca ilgisini çeker. Çok sefer bu kuyruktayken "burası ne kuyruğu ki kızım" sorusunu yanıtlamışımdır. Aldıkları yanıttan ve gördükleri kuyruktan etkilenerek sıraya girmiş insanlar da yok değildir.

Lafın özü Azcı tuhaf bir yerdir. Aşırı şekilde salaştır. Sizi bir şekilde kendine çeker. Artık oraya gitmeyelim der yine gider; artık mantı yemeyelim der yine mantısını yersiniz. Kendine özgü yemekleri ve çalışanları vardır. Bazen adamı dövecek gibi muamele eder, bazen de cankuş kanka olurlar. :)

Balkabağının da yemeği olduğunu orada öğrenebilir, hayatta içmem dediğiniz balık çorbasının tutkunu ya da öğlen de işkembe mi yenirmiş canım demenize rağmen işkembeli nohutunun müdavimi olabilirsiniz. Azcı herkesi aynı masaya oturtan, kimseye muamele çekmeyen, has hoş bir yerdir.

Sonuç olarak Azcı'da az olan şey porsiyon değil, fiyattır!
Azcı'da dedikleri gibi "Yediğiniz ilacınız, ilacınız yediğiniz olsun!"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Haydi Abbas Vakit Tamam Pilates Diyordun İşte Oldu Reklam!

EŞKİ